Kan de filosofie ons helpen beter te leven?

Brussel Jérôme Meyniel

Voordracht gegeven in het Frans.

In het licht van de grote omwentelingen van onze tijd en de opeenvolgende crises is het nog nooit zo dringend geweest om de schatten van onze filosofische traditie te herontdekken. Uit deze eeuwenoude wijsheid kunnen we sleutels halen om beter te leren leven en ook beter te handelen in onze onstabiele en onzekere wereld.

Om dit te doen, moeten we op avontuur gaan om het meest waardevolle deel van onze geschiedenis dat doorgegeven kan worden aan de mensheid te doen herleven. Samen zullen we een reis door de tijd maken om op zoek te gaan naar de grote westerse wijsheden die de mensheid hebben gevormd en die ook nu nog concrete effecten kunnen hebben in ons dagelijks leven.

Door te reizen door het pantheon van de grote wijzen en denkers uit ons verleden, zullen we zien hoe hun leer licht werpt op de grote vragen van het leven - waar komen we vandaan? Wat zijn we? Waar gaan we heen? -en de grote vragen van onze tijd en van de toekomst over mens en maatschappij.

Als we de wereld duidelijker willen bekijken en beter gewapend willen zijn om persoonlijke, collectieve en politieke crises het hoofd te bieden, is het vandaag absoluut noodzakelijk om een levendige dialoog aan te gaan met de grote wijzen van onze traditie.

Jérôme Meyniel is doctor in de filosofie en is docent en onderzoeker aan het Centre Atlantique de Philosophie en Bretagne (CAPHI). Hij geeft ook les aan de Grandes Ecoles, aan Sciences Po Rennes waar hij het ENA-examen voorbereidt en in het buitenland in Marokko in een MBA aan de Africa Business School (ABS) van de Mohammed VI Polytechnic University.

Voordracht live uitgezonden vanuit Frankrijk, gevolgd door een debat.

  • Altitude 76, Chaussée d'Alsemberg 76, 1060 Bruxelles
  • Trefpunt Filosofie, Geldenaaksebaan 120, 3001 Leuven

Vorige voordracht Volgende voordracht